CEMACH 2019 – středoškolská soutěž má vítěze, a to studentku Hořického gymnázia!

Už jste si někdy potřásli rukou s velvyslancem nějakého státu? Nebo že by vám dokonce pogratuloval k nějakému vašemu počinu? Naše studentka Jinke van der Meer zažila obojí. Jinke se totiž stala vítězkou ve výtvarné sekci soutěže CEMACH 2019.

Jedná se o vzdělávací soutěž pro středoškolské studenty se zaměřením na současný stát Izrael.
K účasti pozval naše studenty pan Radek Hejret, který navštívil naši školu s přednáškou v říjnu. Sám jezdívá do Izraele pravidelně jako průvodce, proto nám představil tuto zemi velmi autenticky, s hlubokou znalostí izraelského hospodářství i každodenního života, se spoustou zajímavých podrobností i přesahem k České republice.
Toto téma zaujalo několik studentů natolik, že se rozhodli soutěže zúčastnit. Ale v průběhu školního roku se objevilo množství dalších projektů a soutěží, a tak se ukázalo, že není možné všechno stihnout. Jinke byla jediná, kdo svůj záměr dotáhl až do konce. Její soutěžní prací byla kresba tužkou – portrét Ben Guriona, zakladatele izraelského státu, s Jeruzalémem v pozadí.

Slavnostní předání cen se uskutečnilo 7. 5. 2019 v prostorách židovské obce v centru Prahy. Budiž ještě řečeno, že drtivá většina ostatních soutěžících ve výtvarné sekci byli studenti ze středních uměleckoprůmyslových škol a jejich díla byly malby na plátně. Jediná kresba tužkou tak mezi nimi působila nečekaně, snad až křehce, a možná proto zaujala porotu. Další soutěžní disciplíny byly literární a internetová, a i ty měly svoje vítěze. K přítomným studentům a jejich učitelům nejprve promluvil izraelský velvyslanec pan Daniel Meron a pak také pan Pavel Smutný, prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory. Následovalo vyhlášení prvních míst, gratulace a krátký proslov studentů, ve kterém představili svoje díla. Bylo to neuvěřitelné, slavnostní, krásné.

Abych nezapomněla: Hlavní cenou pro všechny oceněné, tedy i pro Jinke, je týdenní zájezd do Izraele, který se uskuteční během letních prázdnin!

Jinke ještě jednou moc blahopřejeme a těšíme se na její vyprávění v září!

Mgr. Ellen Kloučková
Hořické gymnázium