Zdravotnický kurz

Pevně věříme, že je důležité učit se první pomoci. Proto jsme se inspirovali Přírodní školou a zorganizovali zdravotnický závod pro sedmáky z hořických základek. Ostatně, stalo se to už tradiční akcí, letos jsme strávili dopoledne nad zdravovědou už potřetí. Neobešlo se to ale bez patřičných příprav. Každý jsme měli povědomí o první pomoci buď z předešlých zdravoťáků, nebo jiných kurzů, ale opakování je matka moudrosti, takže jsme se v předvečer akce sešli ve škole a dali si „opáčko“. S tím nám pomohl záchranář Miroslav Ouzký. Společně jsme projeli základy, my se ptali, on odpovídal.
V samotný pátek jsme přivítali první skupinu v 8 ráno. Následovaly přednášky od studentů, v nich se sedmáci dozvěděli všechno potřebné k správnému řešení modelových situací. Po krátkém kurzu se vydali na závod. Mezi dveřmi se potkali s druhou skupinou a my tak poprvé paralelně učili a připravovali závod. Báli jsme se, ale zvládli jsme to, myslím, bravůrně.
Když odešla i druhá skupina sedmáků, hrdě jsme si plácli, že jsme naučili 70 žáků (a sebe), jak pomoct zraněnému v krizových situacích. Pak už stačilo jen uklidit třídy a smýt ze sebe umělou krev. Takovéhle projekty mají smysl a my jsme jenom rádi, že se u nás dětem ze základky líbilo.

Anka, 4.A