Přednáška o Izraeli s Radkem Hejretem

Ve středu 29. listopadu k nám do školy zavítal náš stálý host Radek Hejret, aby se s námi pobavil o Izraeli a o aktuálním dění v něm. Začali jsme však „úplně od začátku,“ pokud je to vůbec možné. V první části přednášky nám pan Hejret stručně, zato s důrazem na souvislosti, představil dějiny území Izraele a Palestiny od starověku až po rok 1967, což nám pomohlo lépe pochopit historický kontext.  
Dále jsme se ponořili do hlubin konfliktu mezi Izraelem a Palestinou, kterému momentálně celý svět přihlíží. O komplexnosti tohoto tématu svědčí i to, že tou dobou, kdy končila tato druhá část, už měla podle původního plánu končit celá přednáška.  
To se ale naštěstí nestalo. Místo toho pan Hejret přešel od výkladu k velmi osobnímu vyprávění o tom, jak v Izraeli prožíval 7. říjen jako průvodce zájezdu. Už to jsme poslouchali se zatajeným dechem, a když pak ještě přidal popis strašných osudů, které potkaly jeho známé žijící v kibucech, bylo nám z toho všem těžko u srdce a některým zcela pochopitelně i zvlhly oči. S Radkem Hejretem jsme se loučili se směsicí velmi silných pocitů, jedním z nejvýraznějších byl však vděk za to, že žijeme v tak bezpečné zemi.  

Anežka Kopecká, 4.A