(Ne)jednotné střípky a klípky ze soukromého Hořického gymnázia (psáno pro Hořické noviny)

Sedněte si, prosím, do lavic po jednom za sebou. Nikdo u sebe nesmí mít mobilní telefon ani jiná zařízení umožňující připojení na internet. Máte-li u sebe hodinky, odložte je vedle sebe na lavici. Během zkoušky smíte jíst a pít. Jídlo ani nápoj nesmí být umístěny na lavici, ale můžete je mít (určete, kde mohou mít uchazeči občerstvení, např. na neobsazené židli).
Právě jste si přečetli ukázku z „Pokynů pro zadávajícího učitele do učebny“, které zpracovalo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání – CERMAT. Pokyny citované učiteli na všech středních školách v období dubna a května, tedy v době přijímacího řízení (PŘ) a maturitních zkoušek (MZ). V letošním roce opět pod taktovkou Ministerstva školství (MŠ). Jednotné maturity, jednotné přijímačky, jednotní žáci, jednotní učitelé, jednotní ředitelé… Vše hezky napsáno v testovém sešitu (TS), správné odpovědi v uzavřených úlohách zakřížkovány (hlavně přesně z rohu do rohu!) a v otevřených úlohách zapsány pouze do vymezeného prostoru (co je mimo prostor, nebude hodnoceno!) v záznamovém archu (ZA). Pak už jen všechny papíry od studentů vybrat, vyplnit Protokol o průběhu zkoušky, vše správně zakřížkovat (přesně z rohu do rohu), podepsat, dát do přidělené obálky, odnést k počítači zvanému Datový digitalizační terminál (DDT), všechny papíry naskenovat a odeslat Cermatu. A pak už jen čekat a čekat. Na odeslání, na zpracování, na výsledek, na odvolání.

Není něco jasné? Od toho jsou přece pokyny, brožurky, školení, doškolování… Nějak se nám z toho vytrácí ten samotný maturant či deváťák, toužící studovat na své vysněné škole. A chyby se v tomto systému moc neodpouští. Ale vždyť nejsme všichni stejní a jednotní, každý z nás je přece osobnost, každý má vlohy na něco jiného, každý má své klady a zápory! Chvilka povídání vám o člověku někdy řekne víc než správně zakřížkovaná okénka.

A aby naše škola nebyla místem „stejných a jednotných“ snažíme se k nám zvát rozličné zajímavé osobnosti. V poslední době jsme si s Terezií Dubinovou povídali o křesťanství, židovství a islámu. Zavítal k nám slovenský písničkář Jano Svetlan Majerčík se svou tvorbou inspirovanou lidovou hudbou. Velmi zajímavá byla také beseda s novinářkou Janou Klímovou o její práci v Českém rozhlasu a o ohroženosti veřejnoprávních médií v naší republice. A neméně zajímavé bylo povídání s místopředsedou Evropského parlamentu Pavlem Teličkou o jeho práci, zkušenostech a názorech.

Nechceme jen poslouchat a přejímat od jiných, ale chceme také jiným dávat. Pro páté třídy místních základních škol jsme připravili projekt Tajný kód života s úkoly týkající se genetiky a kriminalistiky. A tajný kód života se nazývá DNA (to už všichni páťáci vědí). A ještě jsme stihli uklidit část Hořic v rámci akce Ukliďme Česko. Úsek od „křížku po odbočku na Dachova“ jsme uklízeli i v loňském roce. Je neskutečné, kolik plastových pásků, lahví, sklenic a neidentifikovatelných předmětů se podél silnice vyhodí za jeden rok. Taky máme uklizenou a hezky rozkvetlou zahrádku. Přijďte se podívat!

Za všechny, co chodíme rádi na Hořické gymnázium, RNDr. Lenka Bednářová.