Podzimní dny v Praze

Jak probíhala cesta do Prahy? Tam jsme jeli vlakem a zpátky taky. Plánovali jsme tam strávit dva dny… Tedy pod podmínkou, že nás nepohltí naše hlavní město. Jak svou krásou, tak svou velikostí. Chápete, ne? Vesničané v Praze. Cestou na Přírodní školu jsme zápasili se systémem tramvají… Naše velké batohy se zásobou jídla a oblečení jako na týden se do tramvaje prostě občas nevešly. Naše velká zavazadla jsme si odložili ve škole našich přátel a s radostí jsme vyrazili do víru velkoměsta. Jako první nás čekala návštěva Muzea hlavního města Prahy. Paní průvodkyně si pro nás připravila workshop. Nakonec jsme si prohlédli jedinečný Langweilův model Prahy. A co následovalo? Ano, uhodli jste, hromadná doprava, co jiného bychom mohli čekat… Kousek pěšky, kousek tramvají, kousek pěšky, kousek lanovkou, kousek pěšky a byli jsme na Petříně. Praha odtamtud je krásná. Cestou dolů jsme ještě stihli pozdravit Máchu a hurá na Přírodovědeckou fakultu, kde nás opět čekal workshop, ale tentokrát o lidských smyslech… Věřte nebo ne, ale rozpoznat jablko jen podle chuti nám dělalo velký problém. Viděli jsme mumie, lebky, opičku v nálevu. Prostě dokonalý ráj pro vášnivého patologa nebo pro naši spolužačku Kristýnu.
Večer jsme si zpříjemnili procházkou zářící stověžatou Prahou. A když už bylo moc pozdě, vydali jsme se zpátky na Přírodní školu, kde jsme si společně zazpívali, a potom hurá do postýlek, tedy do spacáků.
Hned ráno jsme šli na společné setkání a potom nás čekaly výstupy z expedic Přírodní školy. Musím uznat, že se jim to moc povedlo a zároveň se pro nás jejich výstupy staly velkou inspirací. Po příjemně stráveném dopoledni jsme vyrazili na menší vycházku na Letnou k Metronomu. I přes nepříznivé počasí se nám tam moc líbilo. Cestou domů jsme navštívili Strahovský klášter, kde nás přivítal bratr Hyacint. Věřte mi, nebo ne, ale tak vtipného mnicha jsem ještě nezažila. Asi největším zážitkem pro nás byla procházka po ochozu ve zdejší obsáhlé knihovně.
Výlet jsme si užili, a dokonce jsme se v Praze ani nepoztráceli. Nakonec bychom chtěli poděkovat Přírodní škole a těšíme se na její návštěvu u nás! A taky bratru Hyacintovi, za jeho ochotu a krásnou prohlídku Strahovského kláštera.

Míša Krylová