Zahradní slavnost

Logolink-SUZ-SFZP-color2

Že nevíte, co je ŠUŽ? Přijďte na zahradní slavnost!
V rámci zapojení Hořického gymnázia do sítě škol „Škola pro udržitelný rozvoj“ realizujeme ve spolupráci se Střediskem ekologické výuky a etiky Rýchory – Sever, Brontosaurus Krkonoše z Horního Maršova projekt výstavby venkovní učebny a úpravy našeho dvora.
Součástí projektu je realizace ohniště se sezením, bylinkové spirály, trvalkových a letničkových záhonů, cesty pro smyslové vnímání a úkrytů pro hmyz.
Realizace probíhá od 1. května a má být dokončena k 30. 9. 2016.

Podle předcházejícího odstavce vše vypadá velmi jednoduše, a že získat podporu pro náš projekt, byla hračka. Zdání klame…
Sami jsme plánovali ptačí budky, malé veřejné knihovničky… Nakonec jsme nenašli dostatek sil. Učitelé ale síly neztratili a začali plánovat. Společně jsme vymysleli návrhy na bylinkovou spirálu, ohniště a venkovní učebnu. Příležitost pomoci jsme měli my, studenti, ale i rodiče, učitelé a přátelé naší školy. Cesta k nové zahrádce byla strastiplná, tak nám ji město Hořice vydláždilo a přidalo branku z ulice. Přibyl smyslový chodníček, kde můžete porovnat chůzi po šiškách nebo se zasnít, jít po písku, představovat si, jak se bezstarostně procházíte po pláži. Ostatně si to můžete na zahradní slavnosti vyzkoušet. Za vydatné podpory mužů (rodičů) vzniká pergola – krytá učebna. Učíme se rostliny poznávat a využívat je k denní spotřebě, již vzrostlé bylinky do čajových směsí a k přípravě pokrmů. Na bylinkové spirále teď docela vydatně spolupracuje krtek.

Máme do budoucna ještě hodně plánů, které bychom chtěli uskutečnit. A jak se říká, zahrada není nikdy hotová, stále se proměňuje. Zahradní slavnost ve čtvrtek 15. 9. 2016 od 15 hodin bude takovou malou odměnou za dřinu, kterou do toho mnozí dali. Pergola se sama nepostavila, záhony se samy nezryly a bylinky taky nevyrostly zbůhdarma.
Moc děkujeme za pomoc všem, kteří nám krásné prostředí pomohli vytvořit.

Anna Holmanová
studentka 2. ročníku

2016-09-15-zahradni-slavnost-plakatek