Přihlásili jsme se do ŠUŽ

Logolink-SUZ-SFZP-color2

Co se za tou (trochu srandovní a špatně vyslovitelnou) zkratkou skrývá? ŠUŽ je program Škola pro udržitelný rozvoj, v našem kraji jej zaštiťuje Středisko ekologické výchovy SEVER v Horním Maršově. Cílem programu je vzdělávání žáků prostřednictvím jejich zapojení do promyšlené vize udržitelného rozvoje obce či okolí školy, do promýšlení, přípravy a uskutečnění praktických místních projektů iniciovaných společně žáky a jejich partnery v obci – rodiči, místními spolky, firmami, samosprávou a dalšími.
Hořické gymnázium se do programu zapojilo. Vypracovali jsme vizi a plán udržitelného rozvoje obce a okolí školy, z „banky projektů“, kterou studenti vytvořili, vybrali projekt, který je podle nás nejpotřebnější, vypracovali nabídku, studenti navrhli jednotlivé prvky, udělali finanční rozvahu a nabídku jsme poslali na SEVER do Horního Maršova.
20. 4. 2016 jsme se dozvěděli výsledek – náš projekt na venkovní úpravy v areálu školy byl přijat, dostaneme finanční příspěvek v plné výši. V pátek 29. 4. 2016 jsme náš celý záměr konzultovali se zástupci MěÚ. Náš projekt se jim líbil a vyjádřili mu svoji podporu.
O dalším postupu budeme určitě informovat, budeme rádi, když nám pomůže co nejvíc lidí. Areál školy pak bude sloužit nejen žákům, ale ve vymezeném čase i zájmovým skupinám veřejnosti.
Vize a plán udržitelného rozvoje i nabídka na realizaci je zveřejněna na stránkách školy, SDGs (Agenda 2030, Sustainable Devolopment Goals) viz např. http://www.osn.cz/wp-content/uploads/sdgs pro deti 4-1.pdf

Helena Trkalová