Pedagogické dny na Univerzitě Hradec Králové

Ve středu 23. března se pár z nás vypravilo do Hradce Králové. V prostorách univerzitní auly probíhaly celé dopoledne přednášky týkající se současné Evropy.

První blok byl věnován tématu „Univerzita jako garant evropské vzdělanosti? Role akademické obce
v současné evropské společnosti.“ Byla to diskuse o vzdělanosti v současné Evropě a společenské angažovanosti univerzit. Kam sahá společenská odpovědnost univerzit? Jakým způsobem se mají zapojovat do veřejné diskuze? Jaké jsou hranice politické angažovanosti akademické obce? Jsou univerzity garantem vzdělanosti nebo jen nástrojem na produkci absolventů? Na toto téma mluvil profesor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer a filosof z Liberce Václav Umlauf.

Druhým blokem bylo „Hledání hranic Evropy – kde začínají a končí evropské hodnoty.“ Tímto tématem se zabývalo více lidí, a to známý novinář Petr Fischer, diplomat Petr Kolář, teolog Tomáš Petráček a profesorka Univerzity Hradec Králové Zdenka Sokolíčková. Tato diskuze hledala evropské hodnoty, hranice Evropy v historické, geografické perspektivě. Je evropský hodnotový systém vyjádřením partikulární evropské kultury nebo odráží univerzální lidské hodnoty?
Odpoledne už se neslo v klidnějším duchu. Zabrousili jsme společně s panem Martinem Hilským do koutů renesanční Anglie a její vzdělanosti. A jak jinak, tématu „Shakespeare“ se vyhnout nedalo 🙂
Záznam z této přednášky: https://www.youtube.com/watch?v=couB53cCWSU

Magdaléna, 3.A