Ekologická olympiáda

2015-09-snezka-01m21. ročník ekologické olympiády má téma sport, rekreační aktivity a ochrana přírody. Krajské kolo se konalo už podruhé v KCEV Krtek ve Vrchlabí od pondělí 21. 9. do středy 23. 9. 2015. Do soutěže jsme po delším strategickém plánování vyslali osvědčený tým Niels, Martin a Vítek, sami sebe sice označují za nihilisty, ale témata spojená s přírodou a její ochranou jim rozhodně nejsou cizí.

Jak vlastně ekologická olympiáda vypadá? Tradičně začíná testem, ten letos ověřoval znalosti o Krkonoších, KRNAP, životě lidí na tomto území. Otázky byly docela záludné: Můžete sjet z vrcholu Sněžky na skialpinistických lyžích? Do čeho se rozhodně nedává vopich? Kolik lidí přežije v lavině ve chvíli, kdy lavina spadne?,..Následuje poznávačka hlavně přírodnin, ale třeba i lidských činnosti a typických krkonošských staveb. Letošní novinkou byl quest v klášterní zahradě, v tom byl náš tým překvapivě dobrý.
Nejvíc práce ale dá vždy hlavní úkol, který byl v tomto roce hodně těžký. Na KRNAPu říkali, že si s tím lámou hlavu už řadu let. Znění úkolu: Jak snížit sezónní návštěvnost Sněžky. Abychom si udělali představu o zatížení Sněžky lidmi, podnikli jsme tam v úterý výlet. Novou lanovkou na Růžovou horu, dál po žluté na Sněžku a libovolnou cestou dolů. Po celou dobu jsme potkávali turisty. České, polské, ukázněné, méně ukázněné,..A taky množství plastových lahví, papírových kapesníčků, občas i lahev od šampaňského. Kde se v úterý 22. září vezme na Sněžce tolik lidí? Proč tam vlastně chodí? Přišli by i tehdy, kdyby nejezdila lanovka? V materiálech KRNAP jsme se dočetli, že každý rok přijede do Krkonoš 6 milionů návštěvníků, na Sněžku vystoupí přes milión lidí, některé dny jich je až 10 000. To představuje opravdu velké zatížení v první zóně národního parku, která vyžaduje přísná pravidla ochrany. Je třeba chránit mrazové půdy, tundrovou vegetaci, hnízdící vzácné ptáky. A na druhé straně nebránit úplně turismu a soukromému podnikání. Řešení hledaly všechny týmy dlouho do noci, ve středu je potom obhajovaly před přísnou a zkušenou porotou.

A jak to dopadlo? První dvě místa obsadily týmy z BiGy z Hradce Králové, naše družstvo skončilo na pěkném pátém místě. Z Vrchlabí jsme si odvezli množství zajímavých materiálů, ale i inspiraci pro další práci.

Helena Trkalová