Jak to bude s letošními přijímačkami na Hořické gymnázium?

Přijímací řízení u nás tradičně zahrnuje několik složek. Letos máme vlivem okolností poprvé možnost si je stanovit vyloženě podle svého, a tak o definitivní podobě stále ještě diskutujeme. Čas na zveřejnění kritérií máme do konce ledna.

Ač patříme mezi dlouhodobé kritiky státních jednotných přijímacích zkoušek, přesto jsme se pro jejich zachování letos sami rozhodli. Myslíme si, že v současné době by pro deváťáky mohly představovat určitou jistotu, protože se na zkoušky se svými učiteli v základních školách připravují i během distanční výuky. Výhodou jsou také dva pokusy, s nimiž se zatím stále počítá. V případě našich vlastních školních písemných zkoušek by uchazeči měli pokus jen jeden.
Významnou součástí přijímacího řízení je dále ústní motivační pohovor, v němž uchazeč sám sebe představí, objasní svou motivaci výběru školy a prokáže povědomí o systému fungování školy a jejích zvláštnostech. Při pohovoru hodnotíme kulturu jazykového projevu a zajímají nás zájmy a různorodé schopnosti uchazečů. Pohovorů se kromě učitelů aktivně účastní naši současní studenti a vzhledem k tomu, že jsou rovnocennými členy přijímačkové komise (v poměru 2:3), občas nás učitele přehlasují. Bývají to často příjemná, veselá a inspirativní setkání a doufáme, že se budou moci uskutečnit i letos. A pokud to nepůjde, v online prostředí to umíme jak my, tak deváťáci, takže si opět nějak poradíme!

Šárka Šandová