Krajské kolo ekologické olympiády v Horním Maršově

(psáno z pohledu jen lehce zainteresovaného pozorovatele)

Ekologická olympiáda je tradiční celostátní soutěž středoškoláků zaměřená na porovnání znalostí a dovedností v oblasti ekologie, ochrany přírody a péče o životní prostředí. Klade důraz na praktické využití znalostí a dovedností při řešení konkrétních problémů a na rozvoj týmové spolupráce. Pořadatelem Ekologické olympiády je Český svaz ochránců přírody (ČSOP), spoluvyhlašovatelem  je  Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy (soutěž je zařazena v kategorii B).

Na Ekologické olympiádě soutěží tříčlenné týmy středoškoláků, které reprezentují vysílající subjekt (převážně střední školu). Na všech úrovních se soutěž skládá z části prověřující znalosti (testy, poznávání přírodnin, …) a z části prověřující dovednosti. Součástí prověřování dovedností je jeden či více praktických úkolů využitelných pro ochranu přírody a životního prostředí. Alespoň část úkolů probíhá (od krajské úrovně)  v terénu. Soutěž je často doplněna o další doprovodné části a programy. Soutěžní testy i splnění a prezentaci zadaných úkolů hodnotí vždy vícečlenná odborná porota.

Ve školním roce 2018/19 se koná 24. ročníku EO a tématem letošního ročníku je Management v ochraně přírody. Krajské kolo pro Královehradecký kraj probíhalo ve dnech 8. – 9. října 2018 ve středisku ekologické výchovy SEVER v Horním Maršově.

Do krajského kola EO jsme po dlouhém zvažování a velkém kombinování vyslali dva soutěžní týmy. Jejich členové již v minulosti měli s ekologií, ekologickou nebo biologickou olympiádou co do činění, takže rozhodně neodjížděli jako nějací outsideři.

Když se podíváte na mapu Královéhradeckého kraje, vidíte, že Hořice a Horní Maršov jsou relativně blízko, takže dostat se tam v pondělí ráno na 10.30 by neměl být problém. Opak je pravdou, navíc naši studenti dojíždí do Hořic ze širokého okolí. Cesta do Maršova byla jednou z největších komplikací celého podniku. Nakonec jsme to autem a několika autobusy zvládli, i když někteří dorazili těsně před zahájením soutěže.

Všechno pak dostalo rychlý spád: vědomostní test ověřoval znalosti z ochrany přírody, orientaci v legislativě, došlo i na založení KRNAP (ten je mimochodem stejně starý jako já, ale kdo ví, kolik mi je vlastně roků? 🙂 ), oběd, který některé vyděsil, některé odrovnal na další dva dny, průzkum Sklenařovického údolí a práce na Plánu péče. A vlastně ještě poznávání přírodnin – strašák všech biologických soutěží. Naše týmy si v něm nevedly vůbec špatně a bylo by to ještě lepší, kdyby si před odjezdem lépe na chodbě prohlédly plakátky o Krkonoších a taky kdyby někteří záškodníci nerozptylovali zbytečně své kolegy (ne každá žlutá kytka musí být nutně narcis, mrňavá zvířátka ve vodě taky nejsou vždycky mřenka).

Na ekologické olympiádě se chodí pozdě spát, protože se až do noci pracuje na prezentaci na další den. A přitom se musíte odstřihnout od okolí, spolupracovat v rámci týmu, hledat relevantní informace, zvažovat, co je a co není důležité, jak využít poznatky z terénního průzkumu. To vše na pokoji pro několik týmů a za chabého osvětlení. Opravdu těžký úkol, který splní jen ti, co si zachovají chladnou hlavu a taky si vzpomenou na věci, které se naučili úplně jinde a jindy.

Druhý den je úterý. Na obou našich týmech je vidět únava, snad z částečně probdělé noci, možná za to může nezvyklá strava nebo začínající nemoc. Na prezentacích Plánu péče o Sklenařovické údolí to naštěstí nebylo vidět. Byla jsem jen nestranným pozorovatelem, prezentace jsem viděla i slyšela poprvé. A byla jsem opravdu překvapená, jak si obě družstva poradila. A stejně spokojená byla pravděpodobně i porota, ohodnocení obou družstev v tomto úkolu patřilo v rámci celé soutěže k nejvyšším.

 Pak ještě Hledačka v okolí Maršova a prohlídka opraveného starého kostela. A nečekaně brzo tu bylo vyhodnocení celého klání. Umístění se čte obvykle odzadu, takže jsme čekali, kdy už zazní: „Družstvo Hořického gymnázia“. Tentokrát jsme čekali opravdu dlouho. Ze čtrnácti týmů z celého  kraje bylo družstvo ve složení Kateřina Němečková, Veronika Hronová a Tomáš Míč sedmé. Celkovými vítězi se stali Míša Krylová, Anna Bartková a Jonáš Prašivka (všechno studenti 2. a 3. ročníku Hořického gymnázia).

Takže ohromný výbuch radosti, všechny problémy byly rázem zapomenuty. Co doufám nebude zapomenuto, je slib, že se na to národní kolo, které proběhne v obci Češkovice v Jihomoravském kraji v termínu 18. – 21. 6. 2018, budeme pořádně připravovat. J

Helena Trkalová