Jak to bylo v Listopadu ´89

Jak to bylo v Listopadu ´89, co mu předcházelo, co následovalo a co je teď… O tom, jak křehká je svoboda a jakou odpovědnost vyžaduje od každého z nás, o strachu i odvaze a o mnohém dalším jsme si 16. října, v pondělí před parlamentními volbami, povídali ve škole s Martinem Mejstříkem.

Studentské revolty Olgy Sommerové nám umožnily nahlédnout do let šedesátých i osmdesátých a otevřené a upřímné vypravování Martina Mejstříka děje let osmdesátých dokreslilo .

V roce ´89 jsem byla studentkou pátého ročníku Filozofické fakulty UK. Byla jsem takovým studentským revolučním pěšákem a dodnes mnou vzpomínka na události konce let osmdesátých i na samotný Listopad velmi hýbe. Vážím si života ve svobodné zemi, a jestli je mi něčeho z polistopadového vývoje líto, tak je to nedostatečné využití obrovského potenciálu dobra v každém z nás. Tenkrát jsme o něm jasně věděli.

Měla jsem velkou radost z Martinovy návštěvy, z jeho vyprávění, čtení z jeho Deníku, ze vzpomínání. Těšilo mě rozmlouvat s ním o dění minulém i současném a těšilo mě, že jej trochu poznali i naši studenti. Pokud někdo dělá, čemu věří, a pokud to dělá s vědomím služby ostatním a zároveň s velkou pokorou, je dobré, aby byl vidět. Alespoň občas 🙂

 

Ze studentských vzkazů:

– Milý Martine, beseda s Vámi pro mne byla velmi důležitá. V dějinách se jednoduše ztrácím a chci si v nich konečně udělat jasno, hlavně v té naší blízké minulosti. A Vy jste mi ohromně pomohl. Doufám, že k nám někdy opět zavítáte.

– Zdravím, pane Mejstříku, obdivuji vše, co jste dokázal, a děkuji, že jste nám o tom šíleném dobrodružství pověděl. Bylo úžasné poslouchat to, co se učíme jako dějiny, jako osobní příběh.

– Moc děkujeme, že jste nás navštívil. Byl úžasný zážitek poznat tak silnou osobnost, jako jste Vy.
Prosím, přijeďte znovu, budeme rádi!

– Krásná atmosféra, děkujeme. Zase přijeďte!

– Hodně mě to oslovilo. Vím, že je pro Vás asi dost těžký o tom mluvit, ale díky tomu jsem se toho hodně dozvěděl. Děkuji moc za tu besedu a zas někdy příště.

– Mí rodiče mi o této době také vyprávěli, ale od člověka, který byl v čele samotného hnutí to bylo něco jiného. Děkuji, že jste k nám přišel.

– Beseda mi poskytla nový pohled a názory na věc. Jsem neskutečně ráda, že jste přišel, a doufám, že nás znovu navštívíte.

– Zdravím, pane Mejstříku, a děkuji za Vaši besedu. Díky ní jsem se dozvěděl věci, které o roku ´89 nevím. Avšak mě mrzí, že mě nenapadalo se zeptat, jak Vás jako antikomunistu snáší na vesnici.
Jelikož sám žiji na vesnici, tak bych čekal, že tam bude jako u nás každý druhý tatínek či dědeček komunista.

– Bylo to nezpochybnitelně poučné. Tato témata jsem měl vždy rád a zajímaly mě všechny informace. Vaše povídání mne inspirovalo k tomu, abych se znovu zeptal svých rodičů na toto období. A i když s Vámi ve všech názorech nemusím souhlasit, velmi Vám děkuji.

– Myslím, že bylo velice přínosné udělat takovou besedu pro studenty. Mladí lidé by měli vědět, co se dělo. Děkuju a doufám, že se u nás zase objevíte.

– Bylo zajímavé a poučné slyšet o tom, co změnilo historii ČR od člověka, jako jste Vy, od člověka, který to vedl, od člověka, který dokázal něco změnit a bojoval za to, čemu věřil. Děkuji.

– Normálně u tříhodinových přednášek usínám, ale tohle udrželo mou pozornost po celou dobu.