Země živitelka

Letošní biologická olympiáda pro studenty středních škol se zabývá tím, jak se člověk během svého vývoje postupně učí poznávat a využívat přírodu.

Příroda ve službách člověka je také název přípravného textu, kde se dočteme mnoho zajímavého například o domestikaci zvířat, počátcích využívání mikroorganismů, ale i o moderních technologiích, jako je příprava a využití geneticky modifikovaných organismů nebo možnosti genové či proteinové terapie.

Praktické úlohy školního kola byly opravdu praktické, využili jsme znalosti z biologie, chemie, ale také běžného života. V prvním úkolu jsme pozorovali, jak kvasí kvasinky z pekařského droždí, ve druhém jsme využívali rostlinná barviva jako indikátory kyselosti či zásaditosti běžných roztoků látek. Následoval test a samozřejmě poznávačka organismů.
A výsledky? Na prvním místě školního kola je Niels van der Meer (81% úspěšnost), těsně ho následují Martin Zelený (80%), Jirka Ondráček (75,5%), David Westfál (74%) a Vítek Čapoun (72%), kteří postupují do krajského kola, Majda Šandová s 67% je prvním náhradníkem pro krajské kolo.
Tak doufám, že si v krajském kole neutrhneme ostudu. 🙂

Přípravné texty ke 49. ročníku BiO i seznam organismů pro poznávačku najdete na stránkách biologickaolympiada.cz

Helena Trkalová